Een echt broodplankje en seizoensgebonden eten was de enige optie!

Een echt broodplankje en seizoensgebonden eten was de enige optie!

Veel producten in Europa die we kennen vanaf de 18de en 19de eeuw kenden ze in de middeleeuwen niet en slechts het wisselen van de seizoenen bracht verandering op de menukaart. Aardappels, mais, tomaten, pepers, sperziebonen, kalkoen, koffie, ananas, bananen, vanille, chocolade waren luxeproducten en zo goed als ongekend in onze streken.

Pieter Aertsen - Boerengezelschap bij de haard

Pieter Aertsen - Boerengezelschap bij de haard

Alles werd opgegeten, voedselverspilling bestond niet!

Nu eten wat we willen en wanneer we het willen! Toen was het enkel voor koningen, hertogen en hun gezelschap om te genieten van vreemde ingrediënten en dan moesten ze nog geluk hebben dat het werd meegebracht van andere streken en dat het de lange reis overleefde!

Vergeleken met nu was de tafel sober ingericht, men at niet van een bord maar van een ‘teljoor’ en ook dikwijls van een plankje gemaakt van brood, namelijk volkorenmeel. Dat werd al enkele dagen op voorhand gebakken en in grote plakken afgesneden. Den overschot werd niet weggegooid dat werd uitgedeeld aan het arme volk of er werden pasteien van gemaakt om de volgende dag te serveren met gevaar voor eigen leven want voedselvergiftiging stond in den top 3 van doodsoorzaken!

Ja …. toch een beetje blij dat we nu leven?! Of zou jij liever aanschuiven aan een middeleeuws banket?

Benieuwd naar nog meer van deze verhalen, klik hier voor meer info en geniet van echte Antwerpse food legendes, anekdotes en vertellingen door de eeuwen heen tijdens één van de Bites & Walks food tour!

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias