Brouwerij Bosteels van den Tripel Karmeliet reikt tot aan den hemel!

Brouwerij Bosteels van den Tripel Karmeliet reikt tot aan den hemel!

Net zoals een echte Antwerpenaar is een Tripel Karmeliet krachtig en hartig. Geserveerd in een prachtig glas geniet je van dit fantastische tripel bier dat in 1996 werd gelanceerd. De locals drinken hem van’t vat bij Den Batavier, een authentiek bruine kroeg aan het MAS.

De Feiten

  • Brouwerij Bosteels brouwt sinds 1791

  • 7 de generatie is momenteel bezig

  • Wie kent er zijnen broer de Kwak met het legendarische glas en houten handvat?!

  • World Beer Award in 2008

bier karmeliet-23.jpg

Hoe is dit nu eigenlijk allemaal begonnen?

In Buggenhout reiken de bakken Karmeliet tot aan den hemel!

In Buggenhout reiken de bakken Karmeliet tot aan den hemel!

Karmeliet wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels in Buggenhout. Het wordt geserveerd in een elegant bierglas dat is versierd met een gestileerde Franse lelie. Dit glas is ontworpen door Antoine Bosteels, een van de zaakvoerders van de brouwerij. De naam Karmeliet werd achteraf, na de feitelijke creatie van het driegranenbier, gekoppeld aan de Karmelieten van Dendermonde die in het begin van de 17e eeuw reeds een driegranenbier brouwden. Wegens het grote succes werd het bier ook een tijdje gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge te Ertvelde.

Schermafdruk 2019-08-27 06.54.05.pngWe waren hem bijna kwijt!

In 2009 was het niet zo simpel nog ergens een Tripel Karmeliet te kunnen drinken. Maar toen de tripel uitgeroepen werd tot beste hogegistingsbier tijdens de World Beer Awards kreeg de verkoop een extra duw. Cafés en drankencentrales hebben al een tijdje problemen om aan het bier te geraken. Directeur Antoine Bosteels van Brouwerij Bosteels uit was niet blij met wat er gebeurde. 'We hebben het afgelopen jaar 30% meer Karmeliet gebrouwd. Dat er nog een tekort zou zijn hadden we niet verwacht. Het productieproces van Karmeliet inkorten, is geen optie.' De brouwerij heeft wel een nieuwe lagerton laten installeren, goed voor een extra productie van 6.000 hectoliter per jaar.

Ook in 2012 hadden ze opnieuw een probleem met de productie en konden ze vraag niet meer bijhouden waardoor een aantal horecazaken te weinig Karmeliet kregen aangeleverd.

Sinds 2016 behoort brouwerij Bosteels tot AB InBev , dit is de grootste bierproducent ter wereld en is de grootste beursgenoteerde onderneming van België.

Goesting om mee op pad te gaan en te genieten van het beste bier, heerlijke hapjes en ondertussen te luisteren naar echte Antwerpse verhalen, legendes en anekdotes! Ni langer twijfelen, gewoon doen … het wordt heel plezant en super lekker!

Groetjes

Uw culinaire blogger!
Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias