Wat smeren we op onze boterham?

Wat smeren we op onze boterham?

Mag het wat meer zijn madame? Naar den beenhouwer gaan is voor iedereen nostalgie! Alle Antwerpenaren hebben ooit al wel eens honderdvijftig gram filet d’Anvers of Antwerpse kalfsrol in de ijskast bewaard hebben. Filet d’Anvers wordt gemaakt door het muisstuk van het rund, een klein, taai en mager stuk, te pekelen, te rijpen en tenslotte te laten drogen. Een Antwerpse delicatesse die al heel lang meegaat en het specialiteit was van de vele slagerijen die Antwerpen ooit telde!

81610F85-BCB3-41F1-8053-0883AAC2FF8B.jpg

Daar tegenover bestaat de kalfsrol uit een licht gepekelde kalfsborst met een vulling van kaakspek, kalfsvlees, augurkjes en filet d’Anvers. Dit streekproduct is ontstaan door de Kempense kalveren die vroeger voor de burgerij werden aangekocht. Door een ijzerarme graasbodem hadden deze dieren te weinig ijzer in hun dieet, waardoor het vlees er bleker uit zag.

Ook een sterke kandidaat voor favoriete beleg of “toespijs” in Antwerpen is Antwerps paardenvlees. Na het oogstseizoen werden de oude dieren op de Antwerpse paardenmarkt aangeboden om geslacht te worden. Deze traditie is in Antwerpen gebleven na de mechanisatie van de landbouw door buitenlands paardenvlees in te voeren in de haven van Antwerpen. Een beetje spijtig toch, want wij houden het liever lokaal! Be loyal by local!

Zeker bovenaan de lijst van de afgelopen 20 jaar zijn de slaatjes met mayonnaise, hoe kan het ook anders! Niet gekend in het buitenland en zo moeilijk om af te blijven. 150gr Kip curry, bouillie salade of liever de echte grijze garnaaltjes, en mag het wat meer zijn madame? Aan u de keus!

Er zijn nog talloze andere lekkernijen die verdwijnen tussen het geplooide brood van de Antwerpenaar. Wat ge ook kiest, geniet ervan en smakelijk!

Groeten,

Uw culinaire blogger.