I am Julia Child, bon appetite!

I am Julia Child, bon appetite!

Het is internationale vrouwendag en daarmee zetten we Julia Child in de kijker, één van de meest invloedrijke vrouwen in de kook geschiedenis van de 20st eeuw.

Haar kookprogramma’s zijn legendarisch en haar stem was één uit de duizend. The French Chef werd 10 jaar uitgezonden op de Amerikaanse tv. Haar nonchalante, groteske en gepassioneerde manier van koken is bijna niet te evenaren. Julia Child is een legende!

Schermafdruk 2019-03-08 16.48.33.png

Julia & Paul a love story

Julia was Amerikaans en groeide thuis op met bedienden en kok. Haar ouders vonden het dan ook maar niks dat ze kooklessen volgde en wilde haar liever geld geven om een kok in dienst te nemen. Maar daar moest Julia niets van weten, ze had eindelijk de passie van haar leven gevonden en niemand zou haar in de weg staan om haar opleiding succesvol te beëindigen. Al was het maar om haar man, die ze aanbad, Paul Cushing elke dag te voorzien van de meest verrukkelijke Franse gerechten.

Julia werd afgekeurd voor de Woman’s Army wegens te groot, ze was immer 1,88m. Hierdoor leerde ze wel haar toekomstige man kennen. Julia en Paul trouwden in 1946, nadat ze elkaar hadden ontmoet tijdens WO II in Ceylon (Sri Lanka) beide werkte voor de CIA. Ze werden smoorverliefd maar bleven wel heel hun leven kinderloos. Na de oorlog, verhuisde ze naar Parijs waar Paul als diplomaat werd tewerkgesteld.

Schermafdruk 2019-03-08 17.16.50.png

La Couronne Julia’s inspiration

Haar eerste kennismaking met de Franse keuken was in het restaurant La Couronne in Rouen Normandië. Een stad die zeer belangrijk is geweest voor de Franse gastronomie. La Couronne, opgericht in 1345 als herberg, is één van de oudst nog bestaand restauranten in de wereld. Julia en Paul bezochten het restaurant in 1948, het is hier dat zij zo geïnspireerd werd door de Franse keuken dat ze vastbesloten was om dit met de wereld te delen!

Maar La Couronne is zeker en vast niet enkel bekend omwille van Julia Child, ook Salvador Dali, Grace Kelly, John Wayne en nog veel meer bekendheden hebben hier gegeten. Het menu is een typisch Noord Franse kaart, met heerlijke verse locale vis. Alles wordt bereid met de juiste finesse en acuratie. Vandaag nog hebben ze een Julia Child menu, met exact de zelfde gerechten zoals toen zij besteld had: de oesters in een boter peterselie sausje en groene salade.

Meryl Streep en Stanley Tucci in de film Julia & Julie. Bekend is dat Julia en Paul veel van elkaar hielden. De romantiek spatte ervan af, hij zei tegen haar: “Jij bent de boter op mijn brood en de adem van mijn leven. I love you ”

Meryl Streep en Stanley Tucci in de film Julia & Julie. Bekend is dat Julia en Paul veel van elkaar hielden. De romantiek spatte ervan af, hij zei tegen haar: “Jij bent de boter op mijn brood en de adem van mijn leven. I love you ”

La Couronne aan Noord Franse Kust

La Couronne aan Noord Franse Kust

Brieven aan Charlie en Avis

In 1949 schrijft Paul een brief naar zijn tweelingbroer Charlie:

Julia aan het fornuis is net zo fascinerend als kijken naar een percussionist. De oven gaat zo snel open en dicht en je ziet amper hoe behendig ze de lepel in de pot doopt om te proeven. Net de perfecte drumsolo. Dan met haar blote vingers haalt ze de cannelloni uit een pan met kokend water en schreeuwt: “Deze zijn zo heet als een stijve lul”

Julia was een gepassioneerde en extravagante vrouw, in 2001 werden de meer dan 200 brieven tussen haar en haar beste vriendin en onofficiële literaire agente, Avis De Voto, uitgebracht. Beide huisvrouwen rond de 40 communiceerde jaren via brieven, ze schreven over de meest uiteenlopende dingen zoals beurre blanc, sjalots, de miserie van droge kruiden tot politiek, ouder worden, seks … grappige en oprechte opinies over het leven en eten. Ze ontmoette elkaar pas na jaren in levende lijf.

The Art of French Cooking

Simon Beck, Simca was gepassioneerd door koken, haar eerste boek dat ze samen met Louyisette Bertholle uitbracht was geen succes maar nadat ze Julia leerden kennen werden ze partners in de keuken en brachten ze het wereldbekende boek The Art of French Cooking uit. Het boek was bedoeld voor de Amerikaanse huisvrouw te leren koken. Het was niet makkelijk om het boek eerst op de markt te brengen, het was dik, bestond uit 7 delen en men was er nog steeds van overtuigd dat de Amerikaanse huisvrouw snelle en makkelijke gerechten op tafel wilde zetten. Maar het boek werd wel uitgebracht en het werd een meesterwerk!

Julia en Simca

Julia en Simca

Schermafdruk 2019-03-08 17.56.02.png

Julia en Simca

Simca was francaise en kwam van een rijke familie die de Benedicte likeur op de markt had uitgebracht. Op jonge leeftijd hielp ze altijd mee in de keuken, later werkte ze als boekbindster en verkoopsters maar haar passie lag bij koken. In 1933, toen haar eerste huwelijk eindigde liep ze school bij Le Cordon Blue. Na WO II begon ze haar carrière als kok en docent.

Met zijn 3 gaven ze les in Parijs aan Amerikaanse vrouwen. Jaren later in 1962 kreeg Julia de kans om een eigen kookprogramma te beginnen. The French chef ging op 11 februari 1963 in premiere. Ze kreeg verschillende onderscheidingen waaronder een Emmy Award. In 1972 werd de French Chef het eerste programma dat ook voor slechthorende en doven werd uitgebracht.

Julia’s Palmares en bekende quotes

 • Julia bracht nog verschillende boeken uit waaronder:

 • Jaren 70 en 80 Julia Child & Company

 • Julia Child & More Company

 • Dinner at Julia’s

 • 1979 won ze de national book award

 • 1981 richtte ze the American Institute of Wine & Food op

Schermafdruk 2019-03-08 18.25.41.png

Julia Child quotes

 • “A party without cake is just a meeting”

 • “Find something you’re passionate about and keep tremendously interested in it”

 • “I was 32 when I started cooking; up until then I just ate”

 • “The only time to eat diet food is while you’re waiting for the steak to cook”

 • “If you’re afraid of butter use cream”

Het einde

Paul Cushing Child geboren in New Jersey op 15 Januari 1902 overleed op 92 jarige leeftijd in Massachusetts op 12 Mei, 1994.

Julia Child bracht haar laatste Jaren door in een ouderlingen tehuis en stierf of 13 Augustus 2004 op 91 jarige leeftijd aan nierfalen.

“"Dineren met je vrienden en geliefde familie is zeker en vast één van de onschuldige geneugten van het leven, het is soul-bevredigend en een eeuwige herinnering, we mogen nooit een mooie uitgedachte maaltijd uit het oog verliezen. "Schermafdruk 2019-03-08 18.26.57.png
Schermafdruk 2019-03-08 18.26.32.png
Schermafdruk 2019-03-08 18.26.18.png

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias